Biz kimiz

Neden bu yola çıktık?

Hakan dümendeHer zaman yeni yerler ve lezzetler keşfetmekten hoşlanmıştım. Arabayla tatil yapıyorsak orada burada durur birşeyler tadar ve alır sonra da notlar çıkarırdım. Yolculuklarda eşimin bana bu konuda takıldığı çok olmuştur.

Bankacılık kariyerim bu konuda daha fazlasını yapmama engel olmuş, ayrılıp sevdiğim yolda yürüyene kadar daha fazlasını yapamamıştım. Diğer yandan gün geçtikçe tatsızlaşan domatesler, kocaman kokusuz, aromasız meyveler, yaş, içi kıpkırmızı sucuklar, hamur kıvamında lezzetsiz peynirler dış görünüş itibariyle yemekle arası iyi olan biri gibi görünmesem de beni oldukça rahatsız eder olmuştu. Üstüne üstlük sahte ballar, tereyağlar artık bize söylenene de güvenemez olmuştuk.

Tüm bunlar beni çocukluğumdaki lezzetleri aramaya itti. Bunun için gittiğim gördüğüm yerlerde çıkardığım notlardan, çevremden ve okuduğum kaynaklardan referans alarak Anadolu ve Trakyamızı araştırmaya, halen geleneksel yöntemleri izleyerek üretim yapan ya da modern üretim ile gelenekseli doğru biçimde harmanlayan özel lezzetler üretenleri bulmaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Amacımız nedir?

Özetle amacımız çocukluğumda yediğim o enfes aromalı tereyağları, balları, domatesleri , bugün de bulabilmek. Sadece bunları bulmak da değil, bugüne kadar duymadığım Anadolu ve Trakya’da gizli kalmış ama yediğinde insana dünyayı unutturan lezzetleri de keşfetmek.

ve sizden Beklentimiz…

Sizden ricam ise bu girişimi hep beraber katılımlarınızla büyütmek. Lütfen bizimle burada yer alan ürünlerle ilgili yorumlarınızı ama daha da fazlası kendi keşiflerinizi, bildiğiniz hoşlandığınız lezzetleri paylaşın. Bu site tek yönlü bir iletişim sitesi değildir, burası sizin de yazılarınızın yayınlanacağı yorumlarınızın yer alacağı bir paylaşım alanıdır.

BİZDEN HABERLER

Bir Konu, Tarih ve Marul (Bülten 20)

Bir Konu, Tarih ve Marul (Bülten 20)

Uzun zamandır değinmek istediğim bir konu vardı, özellikle marketlerde satılan mamüllerin bizlere nasıl ulaştığı ile ilgili. Çok az sayıda üretici kendisi doğrudan satış yapar [devamını oku]

Su değirmenleri ve gelenek (Bülten 19)

Su değirmenleri ve gelenek (Bülten 19)

Evvelki hafta yaptığımız Güney Marmara gezimizde bir su değirmeni ziyaretimiz olmuştu. Biraz buradaki izlenimlerimizden biraz da tarihten bahsedelim. Aslında inanılmaz bir tarih, kültür barındıran [devamını oku]

Kofçaz’ dan bir Gizli Tat (bülten 18)

Kofçaz’ dan bir Gizli Tat (bülten 18)

Geçen hafta makarnalarını sattığımız Tuğba Hanım’ın düzenlediği bir toplantı vardı. Ürünlerini sitemizde bulabileceğiniz Ayhan Bey de beraberdi. Ayhan Bey de Tuğba gibi Kırklareli’nden. Her [devamını oku]

Ve filizler… (Bülten 17)

Ve filizler… (Bülten 17)

Geçen haftaki turumuzda 992 km yapmış, yaklaşık 16 saat araba kullanmışız. Bu aslında bana az göründü genelde bir seferde 1500 km’leri hep buluyorduk. Sonra [devamını oku]

Tutku… (Bülten 16)

Tutku… (Bülten 16)

Geçen hafta Hüseyin Bey’ in tutkulu ve araştırmacı bir çiftçi olduğunu söylemiş, iki tane önemli hobi ve merakı olduğundan ve bunlarda da hardaldan bahsetmiştik. [devamını oku]

Ve bir Umut… (Bülten 15)

Ve bir Umut… (Bülten 15)

Geçen hafta söz verdiğimiz gibi bu sefer de Çankırı’da tanıştığımız çiftçimizden ve onun enfes ürünlerinden bahsetmeye başlayacağız. Hüseyin Bey, 60 yaşlarında. Eşi ile beraber [devamını oku]

Çankırı’da küçük çiftçiler (bülten 14)

Çankırı’da küçük çiftçiler (bülten 14)

Çankırı ziyareti özelinde tarım ile ilgili birkaç gözlemimizi paylaşmak istiyoruz. [devamını oku]

Kültürümüzün Parçası Ekmek (Bülten 13)

Kültürümüzün Parçası Ekmek (Bülten 13)

Ekmek atasözlerimizden yaşamın her anına kültürümüzün bir parçası. Ama artık tanınmaz hale geldi. Ben İstanbul’da doğup büyüdüğüm ve evde ekmek yapılmadığı için mecburen fırından [devamını oku]

Mutlu Kavuşma (Bülten 12)

Mutlu Kavuşma (Bülten 12)

Bundan birkaç hafta evvel yazdığımız mesajda Datça ballarını anlatmış, yakında bademin de yer alacağından bahsetmiştik. Ama araya çok zaman girdi. Önce bizim bademi alacağımız [devamını oku]

Ah Karadeniz! (Bülten 11)

Ah Karadeniz! (Bülten 11)

Birçok yerde paylaşıyorum, ürün keşifleri için 10,000 km civarında yol kat etmişiz. Birçok yere girdik çıktık, bazı yörelere iki kez gittik ama geriye bakınca [devamını oku]

Geleneksel Peynirin Peşinde (Bülten 10)

Geleneksel Peynirin Peşinde (Bülten 10)

Peynir, kültürümüzde, soframızda ekmekten sonra en önemli yeri tutan gıda maddesi. Her ne kadar Fransa, İsviçre, Hollanda gibi ülkemiz peynirle özdeşleşmemiş de olsa, aslında [devamını oku]

Zeytin ve Yağları (Bülten 9)

Zeytin ve Yağları (Bülten 9)

Son iki haftadır birşey yazmayınca yeniden başlamak itiraf ediyorum ki zor geldi. Bir önceki hafta sömestr tatilinin fırsat bilip siteyle ilgili bazı ufak değişiklikler [devamını oku]

Tosya ziyareti ve pirinç (Bülten 8)

Tosya ziyareti ve pirinç (Bülten 8)

Eylül başı. Bir önceki gün Göynük ve Mudurnu çevresinde keşif yaptıktan sonra (bu notları ayrıca yazacağım) akşam Ankara’da konakladık. Sabah da kahvaltı dahi etmeden [devamını oku]

Arıların İçinde (Bülten 7)

Arıların İçinde (Bülten 7)

“Bal hasadı katılmayı hep arzu ettiğimiz, ama uygun zamanlamayı yakalayamadığımızdan daha önce yapamadığımız bir tecrübe idi. Başta biraz ürkütücü olan ama alışınca son derece [devamını oku]

Bal hasadı

Bal hasadı

Bal hasadı hep arzu ettiğimiz, ama uygun zamanlamayı yakalayamadığımızdan daha önce yapamadığımız bir tecrübe idi. Başta biraz ürkütücü olan ama alışınca son derece zevkli [devamını oku]

Sımsıcak bir Çorba (Bülten 6)

Sımsıcak bir Çorba (Bülten 6)

Ailecek muhtemelen bu ülkede en az çorba içinlerden olmalıyız. Hatta kendimden örnek vermem gerekirse çorbanın sabah da içilebildiğini üniversiteye giderken saat 8’de önünden geçtiğim [devamını oku]

Kopanisti ve Meksika (Bülten 5)

Kopanisti ve Meksika (Bülten 5)

Hayır, Meksikalılar Karaburun’a gelip Kopanisti yemediler ya da henüz oraya ihraç edecek kadar ürettirmeyi beceremedik. Bu yılbaşını evde geçirmeye karar verince, menüyü hazırlayıp uzun [devamını oku]

Kopanistili Jalapeno Poppers (Meksika biberi)

Kopanistili Jalapeno Poppers (Meksika biberi)

Bu yılbaşını evde geçirmeye karar verince, menüyü hazırlayıp uzun zamandan sonra mutfağa girmeye karar verdim. [devamını oku]

Karaburun’un sürprizi: Kopanisti (Bülten 4)

Karaburun’un sürprizi: Kopanisti (Bülten 4)

İlk keşif gezimize çıkmaya karar verdiğimiz Nisan ayı sonunda, çeşitli ürün gruplarını ve bölgeleri değerlendirip Ege’de karar kıldık. Rotayı da İzmir ve kuzeyi olarak [devamını oku]

Macahel ve balları (Bülten 3)

Macahel ve balları (Bülten 3)

Bu projeye başladığım sırada konuştuğumuz birçok dostumuz bal konusunda Macahel’i (Camili) önerdiler, biz de programa aldık. Macahel’e Batum’a uçup gidebilir ya da bizim gibi [devamını oku]

Özel balların peşinde-1/Hemşin (Bülten 2)

Özel balların peşinde-1/Hemşin (Bülten 2)

Aylar önce bu projeye başlarken size internette satın almaktan en çok çekineceğiniz şeyi sormuştum. Gelen yanıtların çoğu bal, tereyağ ve sucuktu. Sucuk’ta beni ve [devamını oku]

Ya sebze yemeği sevmiyorsak? (Bülten 1)

Ya sebze yemeği sevmiyorsak? (Bülten 1)

Tuğba ile Kırklareli keşif turumda tanıştım. Aslında daha önce bir fuarda karşılaşmış ve bir kenara yazmıştım ama onu tanıyana kadar yaptıklarını bu kadar seveceğimi [devamını oku]

Herşey mandalina marmelatı için mi? (Bülten)

Herşey mandalina marmelatı için mi? (Bülten)

Zaman zaman tekrar düşünürüm, beni bu işi yapmaya iten neydi? Lezzet tutkusunun yanında çocukluğumda yediğim şeylere duyduğum özlem ve onları bulduğumda da çevremdekilerle paylaşma [devamını oku]

Soğuk Zincir Gönderiler

Soğuk Zincir Gönderiler

Soğuk zincir taşıması gıda sevkiyatında özellikle et ve süt mamüllerinde son derece önemli. Bu konuda soğuk zincir taşımaclığı ile toptan ticarette hizmet veren kuruluşlar [devamını oku]

Gerçek peynirin peşinde…

Gerçek peynirin peşinde…

Bu iş planını ilk yaptığım dönemlerde başta soğuk zincire girmeyi hiç düşünmüyordum, ama her zaman en iyi peynir üreticilerini bulmak amaçlarımdan biriydi. GizliTat için [devamını oku]

İlk tadımlar ve odak grup toplantısı

İlk tadımlar ve odak grup toplantısı

1 Nisan’da bize destek veren üyelerimizden bazıları ile Yeniköy’de sabah kahvaltısında bir araya gelme fırsatı bulduk. Böylece hem tanışma fırsatı yakalamış olduk hem de GizliTat’ın [devamını oku]