Kopanistili Meksika biberi

Hayır, Meksikalılar Karaburun’a gelip Kopanisti yemediler ya da henüz oraya ihraç edecek kadar ürettirmeyi beceremedik. Bu yılbaşını evde geçirmeye karar verince, menüyü hazırlayıp uzun zamandan sonra mutfağa girmeye karar verdim.

Amaç biraz da elimizdeki özel lezzetlere farklı yorumlar getirebilmekti. Aslında herşey ben manavda jalapeno biberlerine rastlayınca başladı; o anda kopanistinin ona çok yakışacağı içime doğdu sanki. Eh, eşim kızarmış Meksika biberlerini (jalapeno poppers) çok sever, oğlumuz da acıyı ve gurme olduğuna karar verdiği şeyleri yemeğe bayılır.

İnternetten çeşitli tariflere de baktıktan sonra planı yaptım, kopanisti, krem peynir ve biraz daha katı bir başka peynir kullanacaktım. Ayrıca yağda yapmak yerine fırında yapmaya karar vermiştim.

Biberleri dikkatlice ameliyat edip (biberi kırmadan T biçimde yarmak gerekiyor) içindeki çekirdekleri çıkardık. Bu esnada yayılan acı koku gözlerimizi biraz yakınca menüden endişelenmeye başlamadım desem yalan olur.

Bu işlemden sonra kopanisti ile krem peyniri bir güzel karıştırdık ve biberlerin içine doldurduk. Ardından yumurtaya ve galeta ununa buladık ve hafif zeytinyağı sürüp fırının ızgarasında kızarttık.

Sos olarak da acısını alsın diye tatlı bir şeyler yapalım istedik. Bunun için elimizdeki ayva ekşisi ideal göründü. İçine biraz zencefil ve kırmızı pul biber attık, hiç de fena olmadı. Aslında oldukça tatlı olan ayva ekşisini biz o kadar sevdik ki herşeyde kullanır olduk. Hatta en son evde yaptığımız ekşi mayalı tam buğday ekmeği hamuruna da bir iki kaşık koyduk.

Sıra son aşamaya geldi, yemek zamanı! Sofra kuruldu, poppers, avakado salatası (guacamole), kestaneli iç pilav ve portakallı-elmalı fırında ördek, hepsi hazır. Önce jalapeno poppers servis edildi. Korkumuzun aksine peynirler biberin acılığının çoğunu almış zaten çekirdekleri de çıkarıldığı için çok sorun kalmamış. Yağda olması yerine fırında olması da hafiflik açısında iyi olmuş. Bu arada peynirlerin bir kısmı fazlaca eriyip biberlerden dışarı sızmış. Sosa gelince o da güzeldi, ama sosun ilave bir lezzet vermenin ötesinde acılığı hafifletmek gibi bir fonksiyon görmesine gerek kalmadı.  Eşim de, yedi yaşındaki oğlum da bayıla bayıla yediler.

Sonuç bizi böyle memnun ettiği için bunu yine tekrarlayacağım gibi görünüyor. Ama bir sonraki sefer için iki ders: kopanistiye biraz daha katı bir peyniri eşlik ettirmekte yarar var, cheddar benzeri birşey olabilir. Bakalım yöresel hangi peynir daha uygun olacak? Yeni şeyler bulduğumda test edeceğim. Bir de fırın yerine yağda da yapmayı denemem gerekiyor.

Dostlukla.