Manifestomuz

Bu site bir hipermarket değildir. Beli bir ürün çeşidinden sadece bir tane bulunacaktır. Ancak farklı özellikleri sebebiyle ya da birincil üreticimizin taleplerin tamamına yanıt veremediği durumlarda bir kaç varyasyon bulunabilir. Örnek vermek gerekirse Artvin balı, Muğla balı vb. ya da organik bir ürün ile beraber geleneksel olarak işlenmiş ama konvansiyonel malzemeler kullanılmış bir eşi gibi.

Bu sitede organik sertifikalı ürünler yer alacağı gibi, konvansiyonel girdiler kullanılmış gıdalar da bulunabilir. Çünkü, hem organik, hem geleneksel hem de gerçekten yemekten zevk alacağınız lezzetler her zaman bulunamayabilir ya da bulunsa da fiyatları uygun olmayabilir. Ya da bazı üreticilerimiz üretim metodlarında çok titiz olsalar artizan ve gerçekten eşsiz bir ürün ortaya çıkarsalar bile kullandıkları girdiler konvansiyonel olarak elde edilmiş olabilir. Bu sebeple bazı ürünlerin alternatiflerine yer vermemiz gerekebilir. Bizim tercihimiz doğal, geleneksel ve endüstriyel olmayan, artizan ürün yönündedir, ama neyin ne olduğunu açıkça bildiğimiz sürece tadıyla özel ürünler burada yer alacaktır. Önemli olan sizlerin doğru bilgilendirilmesidir ki sitemizde kullandığımız ve sözlük sayfamızda da açıkladığımız O, G, İ gibi kodlarla bu konuda bilgi veriyor olacağız.

Burası aynı zamanda bir bilgi paylaşım sitesidir. Bizler elimizden geldiğince satışını da yaptığımız üretici ve ürünler hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. Bunun yanında mesela bir salça satıyorsak salça konusunda kritik bilgiler nelerdir, bunları da paylaşmaya çalışacağız. Sizler de bu konuda bize yazı yollayabilir ve adınızla yayınlatabilirsiniz veya bizden belli bir bilgiyi talep ederseniz biz de bunu sitemizde yer alan herkesle paylaşmaya çalışırız. Aynı şekilde üreticiler ve ürünler hakkındaki deneyimlerinizin de paylaşılmasını istiyoruz. Eğer bir üreticiyi/ürünü biliyor ve bir deneyim yaşadı iseniz değerlendirmenizi lütfen Yorumlar kısmında paylaşarak bizlere ve sitemizi takip eden diğer dostlarımıza yardımcı olun.

Bu sitede yer alan tüm üreticiler bizim tarafımızdan ziyaret edilmiştir. Bununla ilgili her türlü bilgi o üreticimize ayırdığımız sayfada Hikayesi, Ziyaretlerimiz, Yorumlar gibi başlıklar arasında yer alacaktır. Gelecekte sizin önerdiğiniz üreticiler de eklenirken bizler tarafından ek ziyaretler yapılacaktır.

BİZDEN HABERLER

Bir Konu, Tarih ve Marul (Bülten 20)

Bir Konu, Tarih ve Marul (Bülten 20)

Uzun zamandır değinmek istediğim bir konu vardı, özellikle marketlerde satılan mamüllerin bizlere nasıl ulaştığı ile ilgili. Çok az sayıda üretici kendisi doğrudan satış yapar [devamını oku]

Su değirmenleri ve gelenek (Bülten 19)

Su değirmenleri ve gelenek (Bülten 19)

Evvelki hafta yaptığımız Güney Marmara gezimizde bir su değirmeni ziyaretimiz olmuştu. Biraz buradaki izlenimlerimizden biraz da tarihten bahsedelim. Aslında inanılmaz bir tarih, kültür barındıran [devamını oku]

Kofçaz’ dan bir Gizli Tat (bülten 18)

Kofçaz’ dan bir Gizli Tat (bülten 18)

Geçen hafta makarnalarını sattığımız Tuğba Hanım’ın düzenlediği bir toplantı vardı. Ürünlerini sitemizde bulabileceğiniz Ayhan Bey de beraberdi. Ayhan Bey de Tuğba gibi Kırklareli’nden. Her [devamını oku]

Ve filizler… (Bülten 17)

Ve filizler… (Bülten 17)

Geçen haftaki turumuzda 992 km yapmış, yaklaşık 16 saat araba kullanmışız. Bu aslında bana az göründü genelde bir seferde 1500 km’leri hep buluyorduk. Sonra [devamını oku]

Tutku… (Bülten 16)

Tutku… (Bülten 16)

Geçen hafta Hüseyin Bey’ in tutkulu ve araştırmacı bir çiftçi olduğunu söylemiş, iki tane önemli hobi ve merakı olduğundan ve bunlarda da hardaldan bahsetmiştik. [devamını oku]

Ve bir Umut… (Bülten 15)

Ve bir Umut… (Bülten 15)

Geçen hafta söz verdiğimiz gibi bu sefer de Çankırı’da tanıştığımız çiftçimizden ve onun enfes ürünlerinden bahsetmeye başlayacağız. Hüseyin Bey, 60 yaşlarında. Eşi ile beraber [devamını oku]

Çankırı’da küçük çiftçiler (bülten 14)

Çankırı’da küçük çiftçiler (bülten 14)

Çankırı ziyareti özelinde tarım ile ilgili birkaç gözlemimizi paylaşmak istiyoruz. [devamını oku]

Kültürümüzün Parçası Ekmek (Bülten 13)

Kültürümüzün Parçası Ekmek (Bülten 13)

Ekmek atasözlerimizden yaşamın her anına kültürümüzün bir parçası. Ama artık tanınmaz hale geldi. Ben İstanbul’da doğup büyüdüğüm ve evde ekmek yapılmadığı için mecburen fırından [devamını oku]

Mutlu Kavuşma (Bülten 12)

Mutlu Kavuşma (Bülten 12)

Bundan birkaç hafta evvel yazdığımız mesajda Datça ballarını anlatmış, yakında bademin de yer alacağından bahsetmiştik. Ama araya çok zaman girdi. Önce bizim bademi alacağımız [devamını oku]

Ah Karadeniz! (Bülten 11)

Ah Karadeniz! (Bülten 11)

Birçok yerde paylaşıyorum, ürün keşifleri için 10,000 km civarında yol kat etmişiz. Birçok yere girdik çıktık, bazı yörelere iki kez gittik ama geriye bakınca [devamını oku]

Geleneksel Peynirin Peşinde (Bülten 10)

Geleneksel Peynirin Peşinde (Bülten 10)

Peynir, kültürümüzde, soframızda ekmekten sonra en önemli yeri tutan gıda maddesi. Her ne kadar Fransa, İsviçre, Hollanda gibi ülkemiz peynirle özdeşleşmemiş de olsa, aslında [devamını oku]

Zeytin ve Yağları (Bülten 9)

Zeytin ve Yağları (Bülten 9)

Son iki haftadır birşey yazmayınca yeniden başlamak itiraf ediyorum ki zor geldi. Bir önceki hafta sömestr tatilinin fırsat bilip siteyle ilgili bazı ufak değişiklikler [devamını oku]

Tosya ziyareti ve pirinç (Bülten 8)

Tosya ziyareti ve pirinç (Bülten 8)

Eylül başı. Bir önceki gün Göynük ve Mudurnu çevresinde keşif yaptıktan sonra (bu notları ayrıca yazacağım) akşam Ankara’da konakladık. Sabah da kahvaltı dahi etmeden [devamını oku]

Arıların İçinde (Bülten 7)

Arıların İçinde (Bülten 7)

“Bal hasadı katılmayı hep arzu ettiğimiz, ama uygun zamanlamayı yakalayamadığımızdan daha önce yapamadığımız bir tecrübe idi. Başta biraz ürkütücü olan ama alışınca son derece [devamını oku]

Bal hasadı

Bal hasadı

Bal hasadı hep arzu ettiğimiz, ama uygun zamanlamayı yakalayamadığımızdan daha önce yapamadığımız bir tecrübe idi. Başta biraz ürkütücü olan ama alışınca son derece zevkli [devamını oku]

Sımsıcak bir Çorba (Bülten 6)

Sımsıcak bir Çorba (Bülten 6)

Ailecek muhtemelen bu ülkede en az çorba içinlerden olmalıyız. Hatta kendimden örnek vermem gerekirse çorbanın sabah da içilebildiğini üniversiteye giderken saat 8’de önünden geçtiğim [devamını oku]

Kopanisti ve Meksika (Bülten 5)

Kopanisti ve Meksika (Bülten 5)

Hayır, Meksikalılar Karaburun’a gelip Kopanisti yemediler ya da henüz oraya ihraç edecek kadar ürettirmeyi beceremedik. Bu yılbaşını evde geçirmeye karar verince, menüyü hazırlayıp uzun [devamını oku]

Kopanistili Jalapeno Poppers (Meksika biberi)

Kopanistili Jalapeno Poppers (Meksika biberi)

Bu yılbaşını evde geçirmeye karar verince, menüyü hazırlayıp uzun zamandan sonra mutfağa girmeye karar verdim. [devamını oku]

Karaburun’un sürprizi: Kopanisti (Bülten 4)

Karaburun’un sürprizi: Kopanisti (Bülten 4)

İlk keşif gezimize çıkmaya karar verdiğimiz Nisan ayı sonunda, çeşitli ürün gruplarını ve bölgeleri değerlendirip Ege’de karar kıldık. Rotayı da İzmir ve kuzeyi olarak [devamını oku]

Macahel ve balları (Bülten 3)

Macahel ve balları (Bülten 3)

Bu projeye başladığım sırada konuştuğumuz birçok dostumuz bal konusunda Macahel’i (Camili) önerdiler, biz de programa aldık. Macahel’e Batum’a uçup gidebilir ya da bizim gibi [devamını oku]

Özel balların peşinde-1/Hemşin (Bülten 2)

Özel balların peşinde-1/Hemşin (Bülten 2)

Aylar önce bu projeye başlarken size internette satın almaktan en çok çekineceğiniz şeyi sormuştum. Gelen yanıtların çoğu bal, tereyağ ve sucuktu. Sucuk’ta beni ve [devamını oku]

Ya sebze yemeği sevmiyorsak? (Bülten 1)

Ya sebze yemeği sevmiyorsak? (Bülten 1)

Tuğba ile Kırklareli keşif turumda tanıştım. Aslında daha önce bir fuarda karşılaşmış ve bir kenara yazmıştım ama onu tanıyana kadar yaptıklarını bu kadar seveceğimi [devamını oku]

Herşey mandalina marmelatı için mi? (Bülten)

Herşey mandalina marmelatı için mi? (Bülten)

Zaman zaman tekrar düşünürüm, beni bu işi yapmaya iten neydi? Lezzet tutkusunun yanında çocukluğumda yediğim şeylere duyduğum özlem ve onları bulduğumda da çevremdekilerle paylaşma [devamını oku]

Soğuk Zincir Gönderiler

Soğuk Zincir Gönderiler

Soğuk zincir taşıması gıda sevkiyatında özellikle et ve süt mamüllerinde son derece önemli. Bu konuda soğuk zincir taşımaclığı ile toptan ticarette hizmet veren kuruluşlar [devamını oku]

Gerçek peynirin peşinde…

Gerçek peynirin peşinde…

Bu iş planını ilk yaptığım dönemlerde başta soğuk zincire girmeyi hiç düşünmüyordum, ama her zaman en iyi peynir üreticilerini bulmak amaçlarımdan biriydi. GizliTat için [devamını oku]

İlk tadımlar ve odak grup toplantısı

İlk tadımlar ve odak grup toplantısı

1 Nisan’da bize destek veren üyelerimizden bazıları ile Yeniköy’de sabah kahvaltısında bir araya gelme fırsatı bulduk. Böylece hem tanışma fırsatı yakalamış olduk hem de GizliTat’ın [devamını oku]