Nurhan Hanım Bolu’nun köyünde bez torba dikermiş. Eşi Mustafa Bey de Mudurnu’dan tarhana alıp bu torbalarda paketleyip Bolu yolu üzerinde satarmış. Ancak tarhana almaya gittiği her seferinde üretici zam yapıp daha fazla isteyince ciddi bir tartışma çıkmış ve ipler kopmuş. Eve üzgün geldiğini gören ninesi Ayşe Hanım ise üzülmemesini zaten yıllardır köyde tüm komşuların tarhana ve eriştesini kendisinin yaptığını bir çaresine bakabileceklerini söyleyerek bir çuval un ile işe başlamış.

Köy evinde yapılan bu denemelerin ardından sonuç başarılı olup ürünleri de ilgi görünce evin alt katında bu üretim devam etmiş. 2005 yılında çıkan üretim izni zorunluluğu ile bir unlu mamüller imalathanesi kurmaya karar vermişler. O yıldan beri de şu anki yerlerinde büyük fırınlar ve karıştırma makineleri yardımı ile üretimlerine devam ediyorlar. Yaptıkları üretimde her ne kadar makine yardımı alsalar da büyük fabrikasyon bir imalattan bahsetmiyoruz. Artık Ayşe Nine maalesef aralarında değil, geçen yıl vefat etmiş ama aile bireylerinin kalanı ve köyden aldıklar birkaç hanımla erişte ve tarhananın hazırlanışından paketlenmesine kadar geri kalan işler insan emeğiyle yapılıyor.

Ayşe Nine tarhanası yapımı
Ayşe Nine kızılcık tarhanası
Tarhanalar kurutma arabasına alınıyor

Kullandıkları malzemeler genelde yöreden temin ediliyor, tabii hepsi değil. En önemli girdilerden olan yoğurt Bolu’ya ait. Ekşimesi için de tabii ki katkısız ve koruyucusuz olması şart ki tarhananın da kıvamı tam olsun. Kapalı bidonlarda bir aya yakın bekletilerek suyun yoğurdun üstüne çıkması ve üzerinde bir tabaka oluşturması bekleniyor. Daha sonra oluşan bu tabaka ve su atılarak yoğurt tarhana yapımında kullanılıyor. Domates, kırmızı biber ve unla karıştırılan tarhana daha sonra da tahta teknelerde mayanlanmaya bırakılıyor. Un ise Merzifon’dan geliyor ve eski tip değirmende çekiliyor.

Erişteye gelince bunun daha kolay bir ürün olduğunu söylüyor. Ama el emeği çok yoğun, özellikle de ilk açma aşamasında. Sofalarda bu iş için ayrılmış yerde açılıyor. Sonra gözleme ocaklarında ısıtılıyor. Sonra da kesilip fırınlanıyor. Mustafa Bey’e göre tarhanadan farklı olarak iyi erişte için iyi bir un ve yeterli miktarda yumurta kullanılması genellikle iyi kalitede bir sonuç için yeterli.

İmalathane hakkında daha detaylı bilgilerimizi bir sonraki sekme olan yukarıdaki Ziyaretlerimiz bölümünde bulabilirsiniz.

Tarhana mayalama ahşap tekne
Ayşe Nine erişteler kurutma tepsisinde
Bolulu Ayşe Nine

Kullandıkları malzemeler genelde yöreden temin ediliyor. En önemli girdilerden olan yoğurt Bolu’ya ait. Ekşimesi için de tabii ki katkısız ve koruyucusuz olması şart ki tarhananın da kıvamı tam olsun. Kapalı bidonlarda bir aya yakın bekletilerek suyun yoğurdun üstüne çıkması ve üzerinde bir tabaka oluşturması bekleniyor. Daha sonra oluşan bu tabaka ve su atılarak yoğurt tarhana yapımında kullanılıyor. Domates, kırmızı biber ve unla karıştırılan tarhana daha sonra da tahta teknelerde mayanlanmaya bırakılıyor.

Erişteye gelince bunun daha kolay bir ürün olduğunu söylüyor. Ama el emeği çok yoğun, özellikle de ilk açma aşamasında. Sofalarda bu iş için ayrılmış yerde açılıyor. Sonra gözleme ocaklarında ısıtılıyor. Sonra da kesilip fırınlanıyor. Mustafa Bey’e göre tarhanadan farklı olarak iyi erişte için iyi bir un ve yeterli miktarda yumurta kullanılması genellikle iyi kalitede bir sonuç için yeterli.

İmalathane hakkında daha detaylı bilgilerimizi bir sonraki sekme olan yukarıdaki Ziyaretlerimiz bölümünde bulabilirsiniz.

12 Eylül 2014

Mustafa Bey ile tanışmamız tamamen tesadüf oldu. Bilmeden aldığımız erişteler güzel çıkınca Kastamonu dönüşü vaktimiz de olduğu için şansımızı deneyelim dedik ve Mustafa Bey’i yola çıkarken aradık. Sabahtann bizi beklediğini hatta o anda yaptıkları üretimi de görebileceğimizi söylediğinde çok sevindik.

Ev eriştesi gözleme ocakları
Ayşe Nine un deposu
Ayşe Nine mamül deposu

İmalathane hiç de küçük değil, ancak büyük endüstriyel bir işletme de değiller. Belli ki Mustafa Bey işine önem veriyor ve elde ettiği geliri buraya yatırım için kullanmış. Zaman içinde şu anki halini alan imalathanenin içinde farklı işler için ayrı bölümler yapılmış. Hamurhane, erişte üretim alanı, fırınlama bölümü, paketleme alanı, un deposu, paketleme deposu, tamamı ayrı bölümler. İşletmenin içi ise son derece temiz.

Ayşe Nine imalathane
Kurutma fırınları
Ayşe Nine kızılcık tarhanaları kurutma tepsisinde

Hem erişte hem de tarhanaları artık fırınlarda kurutuyor. Böylece dış ortamdan toz, mantar bulaşma riskini de yok etmiş. Bu fırınlar alınmadan önce ise tesisin çatısında kurutuluyormuş, şimdi bu alan artık kullanılmıyor.

Hem bizim hem de onların zamanının kısıtlı olduğu için ürünler ve yapılışları hakkında konuştuktan sonra tesisi ve imalatı da görüp fotoğraf ve video çekerek oradan ayrıldık.

Yorum yap