Keş (kurut)

Keş (kurut), Ayşe Nine

G

Uzun süre saklanabilen keş, göçebe Türklerin en önemli gıdalarındnaa biri idi. Yağsız yoğurt önce bez torbalarda asılarak süzülür, ve yoğurdun ekşimesi sağlanır. Daha sonra üzerine ağır bir taş konularak baskı altında tutularak suyu iyice çıkarılır. En son tuz ile karıştırılarak 1 hafta- 10 gün güneşte kurutulur.

Keş çok serttir. Bu sebeple rendelenip makarnalarda kullanılabildiği gibi çorbalara da çok yakışır. Ayrıca ince ince kesilip ızgarada kızrtılarak da yenenebilir. Bu şekilde yumuşar, ancak soğuyunca yine sertleşir.

Vakumlu ambalajda ve 550 g’dır. Soğuk zincir GEREKTİRMEZ. Ancak güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamda saklanmalıdır.

Stok durumu:

Stokta Yok

Keş, kurutulmuş yoğurttur. Ancak peynir gibi kullanılır. Genelde Bolu ve civarında yapılır. Kurut adıyla da farklı yörelerde bilinir. En yaygın kullanım şekli erişte ve makarnaların üzerine rendelenerek kullanılmasıdır. Arzu edilirse rendelenmiş keş tereyağında da çevrilerek kullanılabilir.

İçindekiler: Süzme yoğurt, tuz.

Ağırlık .65 kg

There are no reviews yet.

İlk yorumlayan siz olun “Keş (kurut)”

Bunu alanlar bunu da aldılar…