Tam buğday unu (Su değirmeni)

Su değirmeni tam buğday unu, Halil Ayar
Su değirmeni tam buğday unu, Halil Ayar

Kategori: . Etiket: , .
Yöre: Balıkesir
Temin Süresi: 1 hafta
Üreticiden temin süresidir

Yerli buğdaylardan ekmek yapımı için de uygun su değirmeninde öğütülmüş tam buğday unu. Ruşeymi, endospermi (nişasta kısmı) ve kepeği içindedir.

Net 1 kg, kese kağıdında

Stok durumu:

Stokta Yok

Buğday tanesi üç kısımdan oluşur:

  • Endosperm, buğdayın beyaz unda kullanılan nişastalı bölümüdür ve buğdayın %80’ini oluşturur.
  • Kepek, vitaminlerinin büyük kısmını ve proteinlerin %19’unu içerir.
  • Ruşeym (özü), omega 3 ve 6 yağları ile minerallerin çoğunu barındırır.

Rafine edilen tahılların besin değeri buğday özü ve kepeğin çoğu kaybedildiği için azalır. Çünkü hem mineral hem de vitamin kayıpları olur.

Diğer yandan endüstriyel tesislerde işlenen un, makinelerin hızlı çalışması sebebiyle buğdayı fazla ısıtır ve içeriğin bir kısmının yanmasına sebep olur. Onun için geleneksel yöntemlerle su değirmeni ya da devri düşürülmüş diğer taş değirmenlerde çekilmiş tam buğday un daha değerlidir.

Bu tam buğday unu, Balıkesir yöresinde değirmencimizin sözleşmeli olarak çalıştığı 17 çiftçi tarafından ekilen kabak mana, sarı başak, karaköse gibi dört çeşit yerli buğdaydan üretilmektedir. Değirmencimizin beyanına ve onu tanıyan birkaç referansa göre buğdaylar yetiştirilirken herhangi bir kimyasal gübre ya da ilaç kullanılmamıştır.

Bu tam buğday unu ile ekşi mayalı ekmek yapılmış ve başarılı sonuçlar vermiştir. Ayrıca bu unla “değirmenci poğaçası” denilen ve eskiden değirmenciler tarafından pratik bir şekilde mayasız olarak yapılan ekmek türü de başarılı sonuç vermiştir.

Kullanma amacına göre kullanım öncesi hafifçe eleyerek kaba kepekleri ayırabilirsiniz.

Buğday unu hakkında bazı yararlı bilgilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ağırlık 1 kg

There are no reviews yet.

İlk yorumlayan siz olun “Tam buğday unu (Su değirmeni)”

Bunu alanlar bunu da aldılar…